De temperaturen schieten weer omhoog en dat is niet alleen wennen voor ons, ook katten kunnen last hebben van het warme weer. Hier zijn een paar praktische tips om je kat te helpen afkoelen en het leven van je kat zo comfortabel mogelijk te maken bij hitte. Ook kun je lezen hoe je oververhitting bij je kat kunt herkennen en wat je dan kunt doen om je kat te helpen.
Verkoeling voor katten
1. Maak kattenijsjes voor verkoeling
Zelf kattenijsjes maken is vrij makkelijk. Vul een ijsvorm met brokjes en natvoer en laat dit invriezen. Doe de bevroren blokjes in een schaaltje en laat ze even ontdooien voordat je ze aan je kat geeft. Zou je ze direct bevroren geven, dan is er een kans dat hun tong vast komt te zitten aan het ijs.
Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan, ik kocht deze ijsjes voor katten vorig jaar bij de dierenspeciaalzaak.
2. Zorg voor voldoende drinkwater
Zet op verschillende plekken in huis bakjes met vers water neer, vooral op de plekken waar je kat vaak langs loopt. Katten drinken van nature sowieso al niet veel, maar bij warm weer is een goede hydratatie erg belangrijk. Voor katten die erg slecht drinken wil een drinkfontein nog weleens helpen, omdat stromend water katten vaak aanmoedigt om meer te drinken en het blijft bovendien lekker fris.
3. Doe het rustig aan
Vermijd intensieve spelletjes tijdens warme dagen. Laat je kat zoveel mogelijk met rust en ga niet actief met hem spelen.
4. Zorg voor een koele ruimte
Voor je kat is het fijn als hij zich ergens terug kan trekken op een plekje waar het een beetje koel is. Doe de gordijnen dicht als de zon naar binnen schijnt en plaats eventueel een ventilator in de kamer. Dit kan al zorgen voor een aangenaam briesje. Let er wel op dat je kat er niet met zijn pootjes bij kan. Tegels voelen ook koud aan, dus heb je een kamer met een tegelvloer dan is dit ook lekker voor je kat.
5. Speelgoed in Water
Vul een grote bak met water en leg er waterbestendig speelgoed in. Katten vinden het vaak leuk om met hun pootjes in het water te vissen, en het heeft direct een verkoelend effect.
6. Gebruik koelmatjes voor katten
Er zijn speciale koelmatjes voor katten die je overal kunt neerleggen. In de kamer, in de tuin, het maakt niet uit waar. In de matjes zit een apart soort gel die kou afgeeft als er genoeg lichaamsdruk op de mat komt, dus zodra je kat erop gaat liggen. Ik heb er drie gekocht, voor elke kat één, maar alleen Daisy maakt er gebruik van. Loki en Nova hebben echt zoiets van “wat is dat voor iets raars?”
7. Je kat koel houden met een vochtig washandje
Je kunt het kopje, de oren en de pootjes van je kat voorzichtig afkoelen met een vochtig washandje. Niet alle katten vinden dit prettig, maar je komt er snel genoeg achter of jouw kat dit fijn vindt of niet 😉.
Extra voorzorgsmaatregelen om je kat tegen hitte te beschermen
Naast de bovengenoemde tips zijn er nog een paar dingen waar je tijdens hete dagen op moet letten:
Vermijd heet asfalt en beton
Tijdens zonnige dagen kunnen asfalt en beton extreem heet worden, waardoor de voetzooltjes van je kat kunnen verbranden. Om te testen of het asfalt of beton te heet is kun je zelf je hand op het oppervlak leggen. Als het te heet is voor jou, is het ook te heet voor je kat. Is de route van je kat vaak over dit asfalt of beton, dan is het verstandig om je kat binnen te houden tijdens de heetste uren van de dag.
Pas op voor oververhitting in auto’s
Laat je kat nooit achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor even. De temperatuur in een auto kan snel oplopen tot een gevaarlijk niveau, en dit kan voor je kat fataal zijn.
Oververhitting is het gevolg van vochtverlies en uitdroging. Een zonnesteek is het gevolg van te lange blootstelling aan de zon
Bescherm je kat tegen een zonnesteek
Je verwacht het misschien niet, maar net als mensen kunnen katten een zonnesteek krijgen. Het is daarom belangrijk dat je kat altijd toegang heeft tot schaduwrijke plekjes. Voorkom langdurige blootstelling aan direct zonlicht.
Hoe herken je oververhitting bij katten?
Wanneer katten oververhit zijn kun je dit herkennen aan de volgende symptomen:
- Onrustig gedrag of sloomheid
- Hijgen of snelle ademhaling
- Kwijlen
- Braken en diarree
- Een hoge lichaamstemperatuur boven de 40 graden
- Ernstige symptomen zoals epileptische aanvallen of coma
Wat te doen bij oververhitting bij katten?
Wanneer je merkt dat je kat oververhit is, is het belangrijk om snel te handelen. Breng je kat eerst naar een koele plek in huis. Begin dan met het voorzichtig afkoelen van je kat door natte doeken op de poten, buik en liezen te leggen. Gebruik lauw water en vermijd ijs of ijskoud water.
Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot vers water, maar forceer het drinken niet. Je kat moet uit zichzelf kunnen drinken. Als je een ventilator hebt kun je je kat hier ook voor leggen zodat hij wat sneller afkoelt. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts, zelfs als de symptomen lijken te verbeteren.
Geef een reactie