Heb je meerdere katten? Dan zie je ze vast zo nu en dan over elkaar heen rollen en elkaar achterna zitten. Maar hoe zit dan dan? Hebben ze ruzie, of is het gewoon spelen? Soms is het lastig om je katten te begrijpen, maar als je goed oplet kun je het verschil tussen spelen en vechten echt wel zien. Hoe? Dat lees je hieronder.
Katten en hun sociale gedrag
Allereerst is het goed om te weten dat katten prima alleen kunnen zijn, maar ze vinden het vaak ook leuk om met andere katten samen te leven. Door elkaar te wassen en kopjes te geven laten ze zien dat ze elkaar vertrouwen en het is ook een stukje genegenheid.
Vaak is het zo dat katten die in hetzelfde huis wonen onderling minder agressief gedrag naar elkaar zijn als er voldoende middelen aanwezig zijn zoals eten, water en verstopplekjes. Het is echter goed om je te realiseren dat de sociale relaties tussen katten in de loop van hun leven kan veranderen. Dit hoeft niet zo te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Sommige katten ontwikkelen een band die hun leven lang blijft bestaan, terwijl andere katten van de ene op de andere dag niks meer van elkaar willen weten. Waar dat door komt? Geen idee. We zagen het hier thuis ook bij Daisy en Lea. Eerst lagen ze altijd bij elkaar in de mand te slapen en elkaar te likken, maar dat was zomaar ineens voorbij. Net of er iets gebeurt was, maar wat?
Spelen of vechten: Hoe herken je het verschil?
Katten houden van spelen, vooral als ze jong zijn. Ze rennen achter elkaar aan, bespringen elkaar en rollen over de vloer. Dat ziet er soms uit als een gevecht, maar ze vinden het gewoon leuk. Spelen is belangrijk voor alle katten, of ze nu jong of oud zijn. Het heeft een positieve invloed op hun emotionele toestand, en het helpt bij het ontwikkelen en onderhouden van sociale banden.
Hoe spelen katten met elkaar?
Tijdens het spelen kunnen katten echter overprikkeld raken, wat stressvol kan zijn voor een minder opgewonden kat. Als je ziet dat één van de katten agressief wordt, grijp dan in.
Hoe kun je zien dat je katten aan het spelen zijn?
- Ze blijven rustig en maken geen geluid tijdens het spelen
- De oren staan normaal of naar voren gericht
- Ze staan naar elkaar toe, met een ontspannen lichaamshouding
- De vacht is plat, zonder opgezette staart of haren
- Ze bijten alleen speels
- Ze worstelen en jagen op elkaar zonder agressie
- Speelse katten gebruiken geen klauwen, en ze blazen of grommen niet naar elkaar
- Beide katten doen mee aan het achtervolgen
Wanneer ze het tegenovergestelde doen van wat hierboven staat geschreven, zijn ze niet met elkaar aan het spelen maar aan het vechten. Dus bijvoorbeeld wanneer ze naar elkaar schreeuwen, echt bijten, blazen of grommen.
Redenen waarom katten vechten
Hoewel katten een fysiek conflict het liefst vermijden, kunnen ze zich agressief gedragen als ze zich bedreigd voelen. Hier zijn een paar redenen waarom katten kunnen vechten:
- Gebrek aan vroege socialisatie: Katten die niet goed zijn gesocialiseerd tijdens hun eerste weken, kunnen problematisch gedrag vertonen. Vaak gebeurt dit wanneer ze te vroeg bij de moeder worden weggehaald.
- Nieuwe kat in huis: Als er een nieuwe kat komt, kan dat voor spanningen zorgen.
- Voedsel en spullen: Als er niet genoeg eten of speelgoed is, kunnen katten gaan vechten.
- Territorium: Katten verdedigen hun huis en hun plekjes.
- Ziekte: Soms vechten katten als ze zich niet lekker voelen.
- Kat wordt niet herkend door andere katten: Katten ruiken anders wanneer ze onder narcose zijn geweest of wanneer ze medicijnen gebruiken. Hierdoor kan het gebeuren dat de andere katten in huis hun maatje niet herkennen en hierdoor agressief reageren. Dit gebeurde ook bij Nova na haar bezoek aan de dierenarts.
Wat te doen als je katten vechten
Als je katten beginnen te vechten en je wilt ze uit elkaar halen, moet je voorzichtig zijn. Gebruik in ieder geval nooit je handen om ze uit elkaar te halen want dit kan ernstige verwondingen veroorzaken. Een paar handige trucjes zijn:
- Gooi een zachte handdoek over de vechtende katten om ze af te leiden
- Maak een hard geluid om hun aandacht af te leiden, zoals in je handen klappen
- Zorg ervoor dat elke kat een eigen rustige plek heeft om te kalmeren
Spelen is belangrijk
Zorg voor voldoende speelgoed en plekjes in huis waar je katten zich kunnen verstoppen. Zet krabpalen neer, geef ze dozen om in te spelen en speel zelf ook met ze. Dit helpt om verveling te voorkomen en zo ervaren ze ook minder stress.
Als je je katten nog niet hebt laten steriliseren of castreren, kan dat ook helpen om agressief gedrag te verminderen.
Twijfel je nog steeds of je katten aan spelen of aan vechten zijn, maak dan een video van hun interactie en laat deze aan je dierenarts of kattengedragstherapeut zien.
Geef een reactie