Wanneer je een kattenbak voor je kat hebt gekocht is het tijd om kattenbakvulling te kopen. Maar hoe bepaal je wat de beste kattenbakvulling voor je kat is? Want er zijn meerdere soorten. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat het niet stinkt en dat je kat er graag zijn behoefte in doet. Hieronder laat ik je zien welke opties er zijn.
Soorten kattenbakvulling
Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling:
- hout
- klei
- kalk
- silicaat
Houtkorrels
Zelf gebruik ik altijd houtkorrels als kattenbakvulling. De katten zijn het vanaf kleins af aan gewend. Daarnaast is het de meest milieuvriendelijke variant die er is en dat is voor mij ook een zware afweging. Of het ook de beste keuze is qua gebruik weet ik niet.
Houtkorrels zouden de geurtjes goed opnemen. Misschien is dat ook wel zo in vergelijking met andere kattenbakvullingen, maar ik ruik het toch echt wel als ze hun behoefte hebben gedaan. Nu gebruiken wij twee open kattenbakken wat waarschijnlijk ook niet meehelpt. En de locatie is ook niet perfect. Ze staan in de bijkeuken met de deur altijd op een kier naar de keuken/woonkamer, maar ik weet ook niet waar ik ze anders kwijt moet 🤷♀️.
De houtkorrels vallen uit elkaar als ze nat zijn en dan blijft er een soort zaagsel over. De keutels kan ik er vrij makkelijk met een schepje uitscheppen, het zaagsel gaat wat moeilijker.
Klei
Er is ook grit dat gemaakt is van kleimateriaal zoals betoniet. Dit neemt ook veel vocht op en het vormt klonten als het nat wordt. Het voordeel is dat je nooit de hele inhoud van de bak hoeft weg te gooien. Je hoeft alleen maar de klonten eruit te scheppen en de bak weer aan te vullen met wat nieuwe vulling.
Kalk
Catsan is een kattenbakvulling op basis van kalk. Deze soort absorbeert veel vocht, veel meer dan klei, en is daarom nog zuiniger in gebruik. Het vormt echter geen klonten, dus je kunt het niet wegscheppen.
Silicaat
De Silica kattenbakkorrels worden gemaakt van zeolitische materialen. Het is poreus en het kan een grote hoeveelheid vocht en geurtjes opnemen. Volgens de fabrikant hoef je de kattenbakvulling pas na een paar weken te vervangen. Het enige wat je hoeft te doen is zo nu en dan de ontlasting te verwijderen. Deze vulling is dus enorm zuinig.
Een voordeel van silica is dat het schimmels en bacteriën tegengaat. Het is daarom heel geschikt voor katten met een urineweginfectie of een nierinfectie.
Een nadeel van Silica is dat het een stof bevat die slecht is voor je longen. Koop het dus niet als je last hebt van astma of een andere longaandoening. Daarnaast zou het giftig zijn voor je kat wanneer deze van de kattenbakvulling eet. Nou denk ik niet dat een kat zo snel kattenbakkorrels op zal eten, maar wil jij het risico nemen? Ik in ieder geval niet.
Klontvormende en absorberende vulling
Dan is er ook nog de keus tussen klontvormende vulling of absorberende (dus niet-klontvormende) vulling.
Klontvormende vulling klontert samen als het nat wordt, dus dat kun je er makkelijk uitscheppen. Je hoeft de kattenbak dan minder vaak te verschonen. Voor deze vulling wordt vaak gebruik gemaakt van bentoniet. Dit is over het algemeen de beste keus wanneer je gebruik maakt van een zelfreinigende kattenbak.
Niet-klontvormende vulling klontert niet samen als het nat is, maar het valt uit elkaar en absorbeert op die manier het vocht en de geurtjes. Deze vulling is vaak gemaakt van plantaardig materiaal zoals bijvoorbeeld houtkorrels. Je moet met deze vulling wel wat vaker de bak verschonen dus het is wel minder zuinig.
Je kunt voor kittens tot 6 maanden beter geen klontvormende vulling gebruiken.
Hoe vaak moet je een kattenbak schoon maken?
Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vies de kattenbak wordt. Op dit moment hebben we twee kittens die voor mijn gevoel de hele dag door poepen en plassen. Ik leeg de bakken dan ook elke dag, soms wel twee keer. En ik maak ze ook om de dag schoon met een sopje om vieze geurtjes te voorkomen. Daisy, onze volwassen kat doet haar behoefte buiten dus daar heb ik geen werk meer van.
Belangrijk is dat de bak zo schoon mogelijk blijft. Katten zijn hygiënische beestjes en die houden helemaal niet van een vieze bak. Als ze het te vies wordt doen ze het gewoon naast de bak of elders in huis. En daar zit je echt niet op te wachten. Probeer dus regelmatig de kattenbak schoon te maken. Is ook veel fijner voor jezelf, want een poeplucht in huis is niet bepaald lekker 💩.
Kattenbakvulling weggooien, waar hoort het?
Wanneer kattenbakvulling vies is hoor je dit in de vuilnisbak te gooien bij het restafval. Niet in de gft-bak! Op de verpakking staat vaak wel dat het bij het gft mag, maar op de site van Milieu Centraal staat dat het niet mag. Dit komt doordat de uitwerpselen niet composteerbaar zijn. Spoel het ook niet door de wc want dan kan de riolering verstopt raken.
Wat is nou de beste keus?
Dat hangt helemaal van jouw persoonlijke voorkeur af. Hou je van natuurlijk materiaal of heb je liever iets wat je minder vaak hoeft te vervangen? De keuze is aan jou, en natuurlijk aan je kat. Want als die een bepaalde soort niet fijn vindt zul je toch iets anders moeten zoeken.
Als tip (werd me bij het asiel verteld 😉) kan ik misschien nog meegeven dat katten niet houden van verandering. Zijn ze al gewend aan een bepaalde soort korrels voordat ze bij jou kwamen, dan is het verstandig hier eerst mee door te gaan.
Waar kun je kattenbakvulling kopen?
Kattenbakvulling kun je gewoon bij de supermarkt kopen, maar ook bij de dierenspeciaalzaak of bij de Welkoop. Ook bij bol.com koop ik ze regelmatig omdat je daar vaak grotere verpakkingen kunt kopen en je hebt vaak stapelkorting. Ik vind het ook wel zo fijn als het thuisbezorgd wordt, want een grote zak met vulling is best zwaar 💪.
Welke kattenbakvulling gebruik jij voor je kat, en wat zijn jouw ervaringen? Ik lees ze graag terug in de reacties.
Geef een reactie