Wanneer je een kat hebt is het vast weleens gebeurt dat je kat slijm braakt. Maar waarom doen katten dit? Is het iets ernstigs of is het normaal dat katten dit doen? Het braken van vocht betekent niet meteen dat je kat erg ziek is, maar het kan wel een teken zijn dat er iets mis is. Dit kan iets kleins zijn, maar soms ook iets ernstigs.
Om te bepalen wat er aan de hand kan zijn, is het goed om het braaksel van je kat te bekijken. Ja, ik weet het, dit is niet bepaald fris 🤢, maar als je naar de kleur kijkt kun je beter achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Bijvoorbeeld als er bloed in zit.
In dit artikel leg ik je uit waarom katten helder vocht braken, en hoe je dit kunt behandelen en voorkomen.
Oorzaken waardoor je kat slijm braakt
Er zijn verschillende redenen waarom katten soms moeten overgeven. Mogelijke oorzaken zijn:
Lege maag: De maag van een kat bevat zuur om voedsel te helpen verteren. Als de maag leeg is, kan dit zuur de maag irriteren en braken veroorzaken. Het braaksel is dan waarschijnlijk een heldere vloeistof met misschien wat wit schuim.
Te veel water drinken: Net zoals mensen zich ziek kunnen voelen na te snel veel water drinken, kunnen katten dat ook. Als je kat snel veel water drinkt, kan ze het weer uitbraken.
Onregelmatig voedingsschema: Als je kat niet regelmatig op dezelfde tijden eet of maaltijden overslaat, kan dit braken veroorzaken.
Verkeerd eten: Soms eten katten dingen die ze niet zouden moeten eten, zoals afval. Dit kan hun maag van streek maken en helder braaksel veroorzaken, soms met bloed of gal erin.
Ander dieet: Katten hebben tijd nodig om aan nieuw voedsel te wennen. Als je te snel wisselt van voeding, kan dit hun maag van streek maken.
Te snel eten: Als katten het eten te snel opeten, kunnen ze braken. Het braaksel kan helder zijn met onverteerd voedsel erin.
Voedselallergieën: Sommige katten zijn allergisch voor bepaalde soorten voedsel, zoals kip of rundvlees. Ook dit kan braken veroorzaken.
Haarballen: Als katten zichzelf wassen, kunnen ze haar inslikken. Soms vormt dit een haarbal in hun maag die ze uitbraken, samen met helder vocht.
Wat kunnen ernstige oorzaken zijn van het braken van slijm
Naast de bovenstaande oorzaken zijn er ook andere redenen waarom een kat helder vocht kan braken die ernstiger van aard zijn.
- Nierziekte
- Maagontsteking
- Darmontsteking
- Tumoren
- Pancreatitis (problemen met de alvleesklier)
- Leverproblemen
- Diabetes
- Hyperthyreoïdie (problemen met de schildklier)
Wanneer naar de dierenarts?
Hoe vervelend het braken van je kat ook is, je hoeft niet altijd meteen naar de dierenarts. Maar hoe weet je wanneer je wel moet gaan? Maak een afspraak wanneer je kat:
- meerdere keren per week braakt
- langer dan twee weken braakt
- direct na het eten of drinken braakt
- bloed overgeeft
- donkere, stinkende ontlasting heeft of diarree
- koorts heeft
- minder eet
- lusteloos is
- gewicht verliest
- een opgezwollen buik heeft
De dierenarts zal een onderzoek doen en vragen stellen over wat er aan de hand is, zoals:
- Wanneer begon het braken?
- Hoe vaak braakt je kat per dag en per week?
- Heeft je kat andere symptomen?
- Wat eet je kat?
Omdat het braken van slijm veel oorzaken kan hebben, zal de dierenarts waarschijnlijk een bloedonderzoek doen en de ontlasting controleren. Soms is er ook een röntgenfoto of echo nodig.
Behandeling tegen het braken van slijm van je kat
De behandeling hangt natuurlijk helemaal van de oorzaak af. Als je kat bijvoorbeeld een maagontsteking heeft, kan de dierenarts medicijnen en speciaal voer voorschrijven. Voor spijsverteringsproblemen kan een regelmatig voedingsschema helpen.
Daarnaast word gekeken naar de ernst van het braken en welke behandeling er nodig is. Milde gevallen kunnen vaak thuis worden behandeld, maar bij ernstige gevallen is het misschien nodig dat je kat wordt opgenomen en wordt behandeld met een infuus.
Fotocredits: Canva via Pixabay en Getty Images
Geef een reactie