Om je kat gezond te houden is het belangrijk om hem of haar regelmatig te ontwormen. Als ze klein zijn moet dit vrij vaak en daarna om de 3 maanden. Het leek me beste een gedoe, want hoe geef je je kat een pilletje? Wordt dat gewoon opgegeten net zoals de brokjes, of vinden ze het vies, en laten ze het staan? Er zat niks anders op dan het gewoon maar te proberen.
Lekker, zo’n pilletje!
Lea en Daisy zagen het pilletje volgens mij gewoon aan voor een brokje, want die aten het altijd direct op. Dat doet Daisy nog steeds. Ik hoef het nergens in te verstoppen dus easy peasy. En daarom besloten Loki en Nova om maar even dwars te gaan liggen, want het zou toch te makkelijk zijn als zij ook zo meegaand zouden zijn. Een beetje uitdaging moet er toch blijven voor het baasje? Nee, zij besloten om moeilijk te gaan doen.
Met geen mogelijkheid kreeg ik ze zover om het pilletje op te eten. Nova spuugde het steeds weer uit en Loki liet het links liggen. Ten einde raad pakte ik maar een kattensnack. Zo’n zalmstick die eigenlijk bedoeld was voor Daisy, maar goed, nood breekt wet. Met veel gedoe kreeg ik het pilletje uiteindelijk in de stick geduwd dus ik dacht ze een lekker hapje voor te zetten. Maar ook dat was geen succes. Nova probeerde het volgens mij wel op te eten, maar ze is alleen brokjes gewend en dit was toch even iets anders. Het viel steeds uit haar mond. Loki wilde het niet eens proberen. Uiteindelijk heb ik een kattensnoepje door de helft gesneden en het daarin gepropt. Dat ging gelukkig goed.
De volgende keer start ik daar maar mee. En dat is alweer snel, want over 4 weken moeten ze alweer ontwormt worden. Gek eigenlijk, want ze mogen nog niet naar buiten, dus ik vroeg me af hoe ze dan wormpjes op kunnen lopen. Het blijkt dat je de eitjes via je schoenen mee naar binnen neemt.
Welke wormen heeft een kat?
De meest voorkomende wormen bij een kat zijn spoelwormen en lintwormen en deze leven beide in het maagdarmkanaal. Je zult het zelf niet zo snel merken wanneer je kat last heeft van wormen, want ze vertonen meestal geen symptomen van een worminfectie. Daarom is het ook belangrijk om ze preventief te ontwormen, want een zware besmetting kan wel leiden tot gewichtsverlies, overgeven of diarree en een groeivertraging (vooral bij kitten).
Vanaf wanneer en hoe vaak moet je je kat ontwormen
Omdat kittens al besmet kunnen worden is het belangrijk om al vroeg te beginnen met ontwormen. Je kunt al beginnen wanneer je kitten 3 weken oud is. Daarna elke twee weken ontwormen tot de leeftijd van 9 weken. Vervolgens op de leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden, en daarna elke 3 maanden voor de rest van hun leven. Ik zet het nog even overzichtelijk voor je op een rijtje.
- van 3 tot 9 weken oud, om de twee weken
- van 3 t/m 6 maand oud, elke maand
- vanaf 6 maanden oud, elke 3 maanden voor de rest van hun leven
Omdat Daisy veel buiten is en ook muizen eet, kreeg ik het advies van de dierenarts om haar vaker te ontwormen. Omdat ik haar vooral in de zomermaanden vaak zie lopen met een muis in haar bek die ze daarna opeet, ontworm ik haar in die periode vaker. Meestal elke 6 weken.
Welke ontwormingsmiddelen kun je gebruiken
Er zijn verschillende soorten en merken ontwormingsmiddelen te koop.
Let er in ieder geval op dat je een product koopt wat geschikt is voor jouw kat. Dus ontwormingstabletten voor kittens wanneer ze nog klein zijn. En zijn ze iets groter, kijk dan goed of ze bijvoorbeeld 1 of 1/2 tablet nodig hebben. Dit heeft allemaal met het gewicht van je kat op dat moment te maken.
Er zijn ook middelen die je bijvoorbeeld niet mag gebruiken wanneer je kat zwanger is. Pipetjes kunnen huidirritatie veroorzaken dus dat werkt ook niet voor alle katten. Soms moet je gewoon wat verschillende dingen uitproberen om erachter te komen wat voor jouw kat werkt.
Schrik er niet van als je kat na de ontworming wat last krijgt van diaree. Dit is normaal.
Aangezien er meerdere soorten wormen zijn die katten kunnen oplopen (lintwormpjes of spoelwormen) kun je verschillende kuren kopen. Zelf koop ik voor de zekerheid altijd een middel dat voor verschillende wormen effectief is.
Ontwormingspasta of een pipetje als alternatief
Heb je moeite met het geven van pilletjes aan je kat omdat het wordt geweigerd dan kun je ook ontwormingspasta proberen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee dus daar kan ik je geen advies in geven. Als Loki en Nova de volgende keer weer zo moeilijk doen ga ik het wellicht proberen. Blijkt ook dat niet te werken dan kun je ook voor een pipetje kiezen waarbij er druppels in de nek worden gedruppeld. Dit kun je zelf doen of je laat het doen bij de dierenarts.
Welk merk ontwormingsmiddel voor katten is het beste?
Of het het beste merk is weet ik niet, maar ik kreeg het advies om de tabletjes van Milbemax te gebruiken omdat die het beste zouden zijn. Volgens mij doen ze hun werk goed, want ik heb nog nooit wormpjes bij onze katten gezien. Mijn advies is om altijd even te informeren bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak welk product geschikt is voor waar jij op dat moment naar op zoek bent.