Heb jij het ook weleens meegemaakt? Je bent je kat lief aan het aaien en ineens word je gebeten. Echt niet leuk, en je kunt er ook best van schrikken. Maar waarom bijt je kat, en is dit iets wat je in de toekomst kunt voorkomen? Gelukkig wel. Je kat heeft namelijk wel degelijk redenen om je te bijten, en als je snapt waarom dat is, kun je het een volgende keer ook makkelijker voorkomen.
Redenen voor je kat om te bijten
Angst of spanning
Een van de belangrijkste redenen waarom katten bijten is angst of spanning. Het is puur een mechanisme om zichzelf te verdedigen. Van nature zijn het territoriale beestjes. Dus wanneer ze het gevoel hebben dat iemand te dicht bij komt kan het gebeuren dat ze gaan bijten. Vooral als ze niet gewend zijn om geaaid te worden. Zijn ze dit wel gewend, en bijten ze toch, dan kan het een schrikreactie zijn, bijvoorbeeld als je een onverwachte beweging maakt.
Teveel prikkels
Een andere reden waarom katten kunnen bijten is wanneer ze overprikkeld zijn. Ze hebben veel receptoren op hun huid, en wanneer je ze herhaaldelijk aait kan dit een vervelend gevoel geven. De ene kat is de andere niet, en sommigen kunnen heel lang geaaid worden, terwijl anderen zich na een minuut al ongemakkelijk voelen.
Spelenderwijs
Sommige katten bijten wanneer ze aan het spelen zijn. Het zijn natuurlijke jagers en ze gebruiken vaak hun tanden en klauwen om speelgoed te vangen en om ermee te spelen. Soms zijn ze zo enthousiast wanneer ze met iets spelen, of wanneer jij iets leuks met ze doet, dat ze wat te ruw worden in hun spel. Vaak kun je het wel enigszins zien aankomen. Ze worden dan zo ontzettend druk en enthousiast (ze lijken wel gek op zo’n moment) en dan kan het dus gebeuren dat ze je ineens bijten. Gelukkig is dat hier thuis nog nooit gebeurt, maar dat kan ook komen omdat ik direct stop als ik het gevoel heb dat ze erg gek gaan doen.
Miscommunicatie
Een kat kan niet vertellen wat hij graag wil of niet wil en dit kan voor miscommunicatie zorgen. Jij denkt misschien dat je kat iets wil, zoals geaaid of opgetild worden omdat hij naar je toe komt of op je schoot gaat zitten, terwijl dit niet het geval is.
Loki, onze kater, ligt heel vaak te rollen met de buik omhoog en blijft dan in die positie liggen terwijl hij ons aankijkt. Het lijkt op een uitnodiging om hem op zijn buik te gaan aaien, maar is dit ook zo? Mijn dochter reageert hier vaak op en aait of kriebelt hem dan over zijn buik en hij vind dit helemaal prima, en zelfs fijn zo te zien. Maar voor veel katten is dit net als een rode lap bij een stier en gaan ze in de aanval. Het is dus ook gewoon een kwestie van uitzoeken van jouw kat lekker vindt en wat hij absoluut niet kan waarderen.
Andere redenen waarom je kat kan bijten
Niet goed gesocialiseerd of getraind
Bovenstaande redenen zijn de meest voorkomende redenen dat een kat bijt. Maar het bijten kan ook een andere oorzaak hebben. Het kan ook een gevolg zijn van een gebrek aan socialisatie of training, een verandering in de omgeving of de routine van de kat, of een onderliggende medische aandoening.
Katten die niet goed gesocialiseerd of getraind zijn, zullen waarschijnlijk eerder bijten omdat ze niet goed snappen hoe ze op een veilige en gepaste manier met mensen moeten omgaan. Je ziet dit vooral bij katten die uit het asiel komen. Toen wij Lea uit het asiel haalden was ze erg bang en ze schrok van elk geluid. De eerste weken van haar leven had ze geen contact gehad met mensen en zwierf ze rond in de weilanden. En dat kon je aan alles merken. Eerst wilde ze niet geaaid worden, maar na verloop van tijd kwam ze bij ons zitten en mocht het wel. Toch had ze de neiging om te bijten als het te lang duurde of wanneer je een hand naar haar uitstak om te gaan aaien. Laat dat trouwens geen reden zijn om geen kat uit het asiel te adopteren, want onze andere katten hebben daar helemaal geen last van gehad.
Verandering van omgeving
Een verandering in de omgeving of routine van de kat kan ook bijtgedrag veroorzaken. Katten zijn gewoontedieren en ze kunnen angstig of in de war raken als hun omgeving of routine verandert. Dit kan het gevolg zijn van een verhuizing naar een nieuw huis, de geboorte van een baby of wanneer er een ander huisdier bijkomt zoals bijvoorbeeld nieuwe kittens. Eigenlijk alles wat een grote verandering is in hun dagelijks leven.
Onderliggende medische aandoeningen
Ten slotte kan een onderliggende medische aandoening er ook voor zorgen dat een kat bijt. Een kat die pijn heeft zal waarschijnlijk eerder bijten om zichzelf proberen te verdedigen of om aan ons te laten zien dat hij pijn heeft. Het is in dat geval belangrijk dat je er probeert achter te komen wat er aan de hand is en om eventueel een afspraak bij de dierenarts te maken.
In het kort komt het op het volgende neer:
Katten bijten om de volgende redenen:
- Vanwege angst of spanning
- Om ons iets duidelijk te maken
- Wanneer ze overprikkeld zijn
- Als spelvorm
- Miscommunicatie
Of door onderliggende factoren:
- Niet goed gesocialiseerd of getraind
- Een verandering in de omgeving of routine van de kat
- Onderliggende medische aandoeningen
Hoe kun je het bijten van je kat voorkomen
Om bijten te voorkomen kun je de volgende stappen nemen.
1. Vraag om advies bij een dierenarts
Het is verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts of iemand die gespecialiseerd is in dit soort problemen. Vaak kent een dierenarts ook wel een specialist die hier mee kan helpen. Vraag anders of er informatie-avonden zijn waarin dit soort problematiek wordt besproken. Of hoe je problemen kunt voorkomen. Zo ben ik zelf twee jaar geleden ook naar zo’n avond geweest. Niet omdat we problematische katten hebben, maar gewoon omdat ik nieuwsgierig was. Je krijgt meer inzicht in het gedrag van katten en ook wat ze nodig hebben.
Zorg voor voldoende ‘speelmogelijkheden’
Katten zijn van nature erg nieuwsgierig en speels, en het is belangrijk dat je voldoende speelgoed, krabpalen en andere stimulerende activiteiten geeft zodat ze zich kunnen vermaken. Dit kan verveling helpen voorkomen, wat soms ook tot bijten kan leiden.
Straf je kat nooit
Wanneer je kat bijt ben je misschien geneigd om hem te straffen. Doe dit niet! Een kat bijt echt niet voor niks, en daarnaast heeft het totaal geen effect. Het kan het probleem alleen maar verergeren en erger nog, het kan de band tussen jou en je kat beschadigen. Je kunt je kat veel beter belonen bij goed gedrag en hem compleet negeren wanneer hij bijt. Hoe moeilijk dat ook is.
Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving
Katten hebben een veilige en comfortabele plek nodig waar ze zich kunnen ontspannen en zich veilig kunnen voelen. Dit kan een krabpaal zijn, maar ook een verborgen hoekje in de kamer of de vensterbank. Als ze zich maar even kunnen terugtrekken wanneer ze hier behoefte aan hebben.
Zorg voor een goede socialisatie van je kat
Wanneer katten niet goed gesocialiseerd of getraind zijn, dan is de kans groter op bijten omdat ze niet snappen hoe ze op een veilige en gepaste manier met mensen moeten omgaan. Het is daarom belangrijk om je kat geleidelijk kennis te laten maken met nieuwe mensen en ervaringen.
Let goed op het gedrag van je kat
Houd altijd het gedrag van je kat in de gaten. Hoe reageren ze op je en wat willen ze graag? Als ze naar je toe komen en ze duwen hun kopje tegen je aan dan weet je dat ze om aandacht vragen. Negeren ze je en lopen ze voor je weg? Laat ze dan lekker met rust, en ga ze niet achterna. Kijk vooral naar wat zij willen, en niet naar wat jij wilt. Respecteer hun natuurlijke gedrag.
Fotocredits: Crina Doltu, Mikhail Nilov
Geef een reactie